Dirk Draulans, Een grap van God

Lezers

Naam ↑ Cijfer Gelezen in
sluis 16 2007

Oorspronkelijke taal: Nederlands
Verschenen in: 1997
Pagina's: 251
Score: 16
Aantal lezers: 1

Recensies

Recensie van sluis (waardering: 16)
Oorlogsreportages, Afrika 1990s. Draulans gedraagt zich in de reportages over Rwanda als een verwend jongetje. Hij vraagt zich af of het Victoria-meer de miljoen lichamen van de genocide in Rwanda wel aankan. Meneer is bioloog van origine, en dat moeten we weten.
Maar de reportages over de Belgische C-130 vliegers in Nairobi en over Soedan en SomaliŽ zijn even schokkend als goed.

Citaten

In de bende die zenuwachtig voor de slagboom stond te drummen hernkende ik de rosse krullenkop van Jacques de Milliano, directeur van de Nederlandse afdeling van Artsen Zonder Grenzen. De Milliano bivakkeerde zowat op de grens, klaar om als eerste Goma binnen te stuiven. [...]
Zet De Milliano naast een journalist en je hebt een verhaal. Elke dag gingen De Milliano's oneliners de wereld rond. De mate waarin hulpverleners in crisisomstandigheden de media halen hangt in sterke mate af van hun capaciteit om korte quotes te verzinnen. Vele Artsen Zonder Grenzen zijn daar goed in. Zolang hij niet in Goma binnengeraakte, bleef De Milliano quotes spuien. Waar hij zijn informatie haalde was meestal niet duidelijk, maar blijkbaar was dat voor vele journalisten geen probleem, want wat De Milliano vertelde werd klakkeloos overgenomen en voor waar verkocht. De dag dat Jorn en ik aan de grens kwamen, had De Milliano berekend dat aan de overkant als gevolg van de verplichte inactiviteit van vooral AZG dertienduizend mensen waren gestorven.
pagina 117

Nog dezelfde avond viel er zo'n zware bui dat ik merkte dat Trackmark eigenlijk aan een rivier lag, dezelfde rivier die langs het hospitaal liep, een droge strook land zonder planten die op een mum van tijd vol water stroomde. Een blinde zwarte man die door het water was verrast, kon op het nippertje worden gered door twee werknemers van het kamp die door de piloot waren gemobiliseerd om in zijn plaats de stroom in te springen. 'Een geluk', lachte hij. 'Het zou jammer zijn, mochten we overdag ons leven riskeren om negers te redden en er dan 's avonds een voor onze neus zien verdrinken.'
pagina 161

De tweede video was anders. Die had Dominic zelf helpen maken, in Mogadishu. Hij had de toelating gekregen om de uitvoering van een sharia-vonnis te filmen. Een man werd aan handen en voeten gebonden in een hok gelegd. Een beul sneed met een mes zijn rechterhand af. De man keek verbaasd naar de hand die er niet meer was. De voet was een probleem. De beul had geen zaag, alleen een mes dat duidelijk in geen jaren was geslepen. De camera bleef rollen terwijl de beul in de voet bleef snijden. 'Hoeveel zou dat opbrengen op de snuff movie-markt?', vroeg Dominic.
pagina 238

Ontwikkeld door Haverweb - Design: Olga Willemsen