Henk Wesseling, Verdeel en heers. De deling van Afrika 1880-1914

Lezers

Naam ↑ Cijfer Gelezen in
sluis 18 2007

Oorspronkelijke taal: Nederlands
Verschenen in: 1991
Pagina's: 461
Score: 18
Aantal lezers: 1

Citaten

"I would annex the planets if I could" (Cecil Rhodes)
pagina 5

'Waarom moet ItaliŽ gebiedsuitbreiding krijgen?', vroeg een Russische diplomaat. 'Heeft het soms weer een veldslag verloren?' Bismarck dacht er net zo over. 'Die Italianen', zie hij tegen de Franse ambassadeur, 'zij hebben grote eetlust maar slechte tanden.'
pagina 36

Kruger heeft zijn Engelse opponenten in deze jaren uitzonderlijk verbaasd en geÔrriteerd. Zij vonden hem 'decidedly ugly' en zijn tafelmanieren 'gigantically horrible'. Kruger smeerde zoveel ranzige kokosolie in zijn haar dat hij zelfs tijdens het eten zijn zakkam moest gebruiken. Als hij zich voor diplomatieke missies kleedde in jacquet en hoge hoed zag hij er eerder uit als een spreekstalmeester van een circus dan als het staatshoofd van een onafhankelijke republiek. Mevrouw Leyds, de vrouw van Krigers eerste minister, 'staatssecretaris' Willem Leyds, maakte zich bij ieder bezoek van 'Oom Paul' grote zorgen over haar stoelbekleding en tafelkleden omdat 'uit oom Pauls mond niet alleen wijze woorden kwamen maar ook de nodige speeksel'.
pagina 343

China werd inderdaad door vreemde machten aangetast en aangevreten, het werd onder druk gezet en aan zijn kusten werd geknabbeld, maar gedeeld werd het niet. Aangezien historici nu eenmaal verklaren wat er gebeurd is en niet wat niet gebeurd is, bestaan er veel boeken over de deling van Afrika maar niet over de niet-deling van China.
pagina 452

Politici zeggen daarom graag dat het landsbelang voorgaat, maar het landsbelang bestaat natuurlijk niet. Het enige wat bestaat, is een bepaalde visie op het relatieve belang van de verschillende deelbelangen.
pagina 454

Het is echter vreemd en ook enigszins triest te bedenken dat het Europese kolonialisme in Afrika, dat de Afrikanen thans als zo schadelijk beschouwen, van zo weinig betekenis is geweest voor Europa zelf.
pagina 461

Ontwikkeld door Haverweb - Design: Olga Willemsen