J. B. Charles, Van het kleine koude front

Lezers

Naam ↑ Cijfer Gelezen in
sluis 35 1999

Oorspronkelijke taal: Nederlands
Verschenen in: 1962
Pagina's: 320
Score: 35
Aantal lezers: 1

Citaten

Als een vergulde aap in Frankrijk, die de titel 'koning' draagt, zin in de Nederlanden krijgt, wanneer de rapporten over onze zwakheid hem de knopen van de gulp doen springen - want een der voorwaarden voor sadisme is veronderstelde zwakte bij de ander; waarom, tussen haakjes, de sadist per definitie een lafbek is - dan valt hij die Nederlanden binnen met de motivering dat zij toch maar door het slib van de franse rivieren gevormd zijn.
pagina 179

Hitlers oorlogen waren natuurlijk in volstrekte zin misdadige, lustvolle veroveringsoorlogen. Over duitsers, die meededen omdat zij zich niet durfden te drukken, zullen wij niet meer spreken. Als ze nog leven, hebben zij geluk gehad. De kerels die het duitse soldatenleven als een zalig beroep gekozen hadden, of zij die zich voor Hitler uitsloofden en ridderorden verdienden door moord en doodslag in buurlanden en nog verderop, hebben te veel geluk gehad, als zij nog leven. Want zij zijn van harte medeplichtig geweest aan de oorlog, dus aan de ongelooflijke misdaden van Hitlers oorlogen. Daarom zijn zij oorlogsmisdadigers; daarom al is bijvoorbeeld Speidel een oorlogsmisdadiger; elke andere notie van oorlogsmisdadigerschap is kinderachtig.
pagina 316

Op 3 mei 1961 schrijft de heer Welter, oud-minister, in De Telegraaf dat het kommunisme verantwoordelijk is voor de honger in de wereld. In dat artikel wordt o.a. over Cuba gesproken. Nu is het in werkelijkheid, omgekeerd, zo, dat de honger in de wereld verantwoordelijk is voor het kommunisme. Dat weet de oud-minister Welter natuurlijk k.
pagina 244

Ontwikkeld door Haverweb - Design: Olga Willemsen