Hans Sleutelaar en Armando, De SS'ers. Nederlandse vrijwilligers in de tweede wereldoorlog

Lezers

Naam ↑ Cijfer Gelezen in
sluis 28 2014

Oorspronkelijke taal: Nederlands
Verschenen in: 1967
Pagina's: 474
Score: 28
Aantal lezers: 1

Recensies

Recensie van sluis (waardering: 28)
Interviews uit midden jaren 1960 met Nederlandse SS'ers.

Citaten

Wat er met de joden is gebeurd, is een van de redenen, dat het Nationaal-Socialisme niet kan heropleven. Tenminste, niet bij mijn leven. Misschien na vijftig jaar, als het allemaal tot zijn ware proporties teruggebracht is en men het positieve wil zien en het negatieve achterwege laten. Want op het ogenblik maakt men het positieve kapot met het negatieve. Ik ben er van overtuigd, dat vele mensen het niet wisten. Dat 'wir haben es nicht gewusst' is inderdaad waar. Wij wisten het niet.
pagina 275

Er valt niets meer te verontschuldigen. Helemaal niets. Helemaal niets. Verontschuldigen wil zeggen, dat je samen nog een gemeenschappelijke norm vindt, waarmee je bepaalde daden meet. En die is hier niet meer.
pagina 319

De vliegenier, die opstijgt en als opdracht krijgt om deze tapijtbombardering uit te voeren, acht ik weinig beter en ook niet slechter dan iemand die... Ik ben nooit in een concentratiekamp geweest, alleen in kampen na de oorlog. Ik heb er ook geen voorstelling van, maar ik neem aan dat die vergassing gebeurd is door iemand, die een kraan openzet en daar komt gas uit. Deze man weet dat er vrouwen en kinderen en mannen om het leven komen. Ja, maar dat wist ook de man die op een vliegtuig stapt en opdracht krijgt om een stad met een tapijtbombardement te versieren. Die weet ook dat hij hoofdzakelijk vrouwen en kinderen om het leven brengt.
pagina 394

Als er n volk te maken heeft gehad met de Joden op sleutelposities, dan is dat Duitsland wel geweest. Slaat u elk werk uit die tijd maar op. En van die posities hebben de Joden, ik wil nog geeneens zeggen misbruik, maar behoorlijk gebruik gemaakt. Naar de aard van hun volk. Daar kunnen ze niets aan doen, dat is hun karakter. Ten koste van het Duitse volk, van het Duitse Oervolk. Hier is een reaktie op gekomen en die is voor het Joodse volk verdomd beroerd afgelopen.
pagina 418

Dacht u, dat de oorlog n dag eerder uit was geweest door de Illigaliteit? Geen dag! Het heeft totaal geen zin gehad. In een gebied als Ruslandm daar heeft het zin gehad! Maar daar was de Illigaliteit ook heel anders georganiseerd. Als de Illigaliteit zich beperkt had tot, laten we zeggen, het helpen van onderduikers en Joden, zonder wapengeweld, dan waren er veel minder slachtoffers gevallen. Veel en veel minder! En dan was de Duitser ook veel minder hard geworden.
pagina 432

De grote fout van het Amerikaanse leger is volgens mij geweest, dat ze niet de snelheid van de gemotoriseerde eenheden hebben uitgebuit. Het Duitse leger heeft veel meer vertrouwd op z'n snelheid dan op z'n wapens. Dr, steeds dr! De Amerikaan moet altijd eerst plat bombarderen en dan aanvallen. Wordt er door de vijand nog geschoten... terug. Nog eens een bombardement er over heen. Wordt er weer geschoten: staan... terug... bombarderen. Wat was er nou in Midden-Duitsland, daar waren geen tanks, want die waren allemaal naar de fronten. Wie had ze tegen moeten houden? Toch niemand! De hele winter van '44-'45 was helemaal niet nodig geweest! Als ze een paar kundige officieren en een kundige generaal... ik garandeer u, als ze een of twee snelle Waffen-SS divisies hadden gehad, dan was het zo gebeurd geweest! Dan was het zo gebeurd geweest! Dan was het zo gepiept geweest!
pagina 451

Ontwikkeld door Haverweb - Design: Olga Willemsen