Pascal Bruckner, Gij zult rijk worden! misère van de economische mens

Lezers

Naam ↑ Cijfer Gelezen in
sluis -5 2010

Oorspronkelijke titel: Misère de la prospérité
Oorspronkelijke taal: Frans
Verschenen in: 2002
Pagina's: 186
Score: -5
Aantal lezers: 1

Recensies

Recensie van sluis (waardering: -5)
Het probleem met de Franse intello\'s: hun betogen vallen helemaal weg in de nuances en de mooipraterij. Ze lullen veel en zeggen weinig.
Boodschap van dit werkje: de markt is niet goed, maar ook niet slecht, een beetje tussenin. Daarom een volkomen nutteloos boekje.

Citaten

Met alle respect voor de fanatiekelingen van de antiglobalisering, maar de grootste slachtpartijen aan het eind van de twintigste eeuw - Bosnië, Rwanda, Algerije, Tsjetsjenië en Timor - hebben minder te maken met financiële of economische kwesties dan met raciaal, religieus, etnisch of autoritair fanatisme.
pagina 57

En ten slotte zouden we de moslims die hun woede op Washington richten eraan willen herinneren dat de macht die hun broeders in Bosnië en Kosovo heeft gered niet Egypte, Algerije, Turkije of Saoedi-Arabië was, maar de grote Amerikaanse satan die het falende Europa te hulp is geschoten en die ook het Afghaanse volk van het Taliban-regime heeft bevrijd. In crisissituaties zijn de Amerikanen als enigen bereid om actie te ondernemen, vuile handen te maken en zich ergens in vast te bijten, om vervolgens van alle kanten te worden aangevallen en uitgejouwd.
pagina 67

Wat in onze tijd noodzaak is zou in een andere luxe kunnen zijn, overbodigheid is altijd historisch bepaald en relatief.
pagina 169

Geld en economie behoren waarschijnlijk tot de categorie van eigenaardige objecten die middel noch doel zijn, maar iets van beide hebben en daardoor een bijzondere kleur krijgen. Ze leiden overal heen en alles leidt naar hen.
pagina 162

De gevoeligheid voor geldelijk gewin is geen aangeboren eigenschap, maar een historische uitvinding.
pagina 171

Ontwikkeld door Haverweb - Design: Olga Willemsen